A 3D nyomtatás története

3D nyomtatás története

A 3D nyomtatás története több mint 30 évre nyúlik vissza, azóta jelentős fejlődésen ment keresztül. A 3D nyomtatás első generációs gépei, amelyek a 80-as évek végén és a 90-es évek elején jelentek meg, nagyon drágák és nehezen használhatóak voltak így csak az ipari szektorban voltak elérhetők. Ennek ellenére elterjedése forradalmasította az ipart és csökkentette a termékfejlesztés költségét, valamint a folyamathoz szükséges időt.

Az első 3D nyomtatási technológiák közé tartozott a Stereolithography (SLA), amelyet Chuck Hull, a 3D Systems alapítója fejlesztett ki 1986-ban. Az SLA technológia során egy fotopolimert használnak a 3D nyomtatóban, majd egy UV lézerrel megkötik a réteget, hogy megformálják a kívánt alakzatot. Tim Anderson és Eden Prairie két doktorandusz az MIT-n, 1995.-ben egy tintasugaras nyomtatót alakított át olvasztásos technológiára. Ez volt az a pont amikor a 3D nyomtatás, mint fogalom megjelent.

A 3D nyomtatás története során egy másik korai 3D nyomtatási technológia az FDM (Fused Deposition Modeling) volt, amelyet Scott Crump és felesége, Lisa Crump fejlesztett ki a Stratasys nevű vállalatnál, 1988-ban. Az FDM technológia során egy műanyaghuzal olvasztásával építik fel a modellt, rétegről rétegre. Mi a Takeit3D-nél is ezt a technológiát használjuk.

Az utóbbi években a 3D nyomtatás további fejlődése figyelhető meg. Így például a fém 3D nyomtatás; épületek, házak nyomtatása; illetve a bioprinting, amely lehetővé teszi a szövetek és szervek 3D nyomtatását.

Összességében a 3D nyomtatás története egy rendkívül érdekes fejlődéstörténet, amelynek során az alapvető ötletből egy teljesen új iparág született. Az első 3D nyomtatók megjelenése óta rengeteg innováció történt a technológiában, amelynek köszönhetően ma már szinte bármilyen tárgyat elkészíthetünk 3D nyomtatással.

Ha kedvet kaptál egy 3D nyomtatott ajándékhoz rendelj tőlünk online

3D nyomtatási szolgáltatás – Take It 3D

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Facebook
E-mail
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

TOVÁBBI BEJEGYZÉSEK...

A 3D nyomtatás ára

Sokakat foglalkoztat, hogy mennyibe kerül a 3D nyomtatás, mennyi a 3D nyomtatás ára? Szerinted mennyit ér a 3D nyomtatás? Több 3D nyomtatással foglalkozó cégnél olvashatjuk,

ELOLVASOM
3D nyomtatás alapanyagi

A 3D nyomtatás alapanyagai

A 3D nyomtatás népszerűsége robbanás szerűen nőtt az elmúlt években és ennek az új technológiának az egyik legfontosabb eleme a 3d nyomtatás alapanyagai. Az alapanyagot

ELOLVASOM