A 3D nyomtatás alapanyagai

A 3D nyomtatás népszerűsége robbanás szerűen nőtt az elmúlt években és ennek az új technológiának az egyik legfontosabb eleme a 3d nyomtatás alapanyagai.

Az alapanyagot használják a 3D nyomtatók a termékek létrehozására. A 3D nyomtatási ipar ma már rengeteg féle alapanyagból dolgozik, gondoljunk csak a komplett háznyomtatásra, a fémek nyomtatására, de még a műanyagokon belül is széles skálából választhatunk.

A Takeit3D csapata szeretné elérhetővé tenni a 3D nyomtatást mindenkinek így a legelterjedtebb 3D nyomtatási technológiát ajánljuk hőre lágyuló alapanyagokból. A tömeggyártásban ezekből készülnek a fröccsöntött termékek is, így ezek a legelterjedtebb műanyagok.

Az alábbiakban összeszedtük a legnépszerűbb filament típusokat és összehasonlítjuk a 3D nyomtatás alapanyagait mechanikai és hőállóság szempontból.

PLA

Az egyik legnépszerűbb filament típus a PLA (Polylactic Acid), amely biológiailag lebomló és környezetbarát anyag. A PLA szilárd és könnyű, és általában a legkönnyebben nyomtatható anyag. Sok színben elérhető, kivílóan alkalmas ajándéktárgyak, bemutató és mintadarabok előállítására. Azonban a PLA általában alacsony hőállósággal rendelkezik, és csak körülbelül 60-65 fok Celsiusra melegíthető anélkül, hogy elkezdené deformálódni. A PLA objektumok szépek és erősek, de kevésbé hőállóak, mint más anyagok.

ABS

Az ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene) nagyon tartós és szilárd filament anyag, ebből az anyagból készül a népszerű gyerekjáték a LEGO, de az autókban is használják nagy igénybevételű alkatrészek gyártására. Ez a 3D nyomtatásnál használt anyag kiváló mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik, és hőállósága is magas, akár 80-85 fok Celsiusig is. Emellett nagyon ellenálló az ütésekkel és az abrázióval szemben, és ezáltal nagyon népszerű az ipari alkalmazásokban is. Azonban az ABS nyomtatása néhány kihívást jelenthet, de megfelelő géppel és beállítással jól kezelhető

PETG

A PETG (Polyethylene Terephthalate Glycol) egy kiváló választás azoknak, akiknek szilárd és strapabíró objektumokra van szükségük. A PETG könnyen nyomtatható, rugalmasabb és ütésállóbb, mint a PLA, és magas hőállósággal rendelkezik, akár 75-80°C is lehet. Emellett a PETG anyag ellenáll az UV sugárzásnak és az időjárás viszontagságainak.

ASA

Az ASA (Acrylonitrile Styrene Acrylate) egy nagyon hasonló anyag az ABS-hez, de az ASA nagyobb UV-állósággal és időjárás-állósággal rendelkezik. Az ASA hőállósága akár 90°C-ig is megnőhet, ami az ABS-nél jobb. Kültéri használatra az ASA alapanyag a legmegfelelőbb, de nagyobb tárgyak nyomtatásánál erős deformáció lép fel, így fontos a megfelelő 3D modell tervezése.

TPU

Ha gumiszerű alkatrész szeretnénk készíteni a legmegfelelőbb a TPU filamentet választanunk. Sajnos ennek az alapanyagnak a hőállósága a PLA-hoz hasonlóan csak 60-70°C

Ezekből az alapanygokból rendelheted tőlünk is a 3D nyomtatásaidat, töltsd fel a modelled és válassz alapanyagot.

3D nyomtatási szolgáltatás – Take It 3D

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Facebook
E-mail
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

TOVÁBBI BEJEGYZÉSEK...

A 3D nyomtatás ára

Sokakat foglalkoztat, hogy mennyibe kerül a 3D nyomtatás, mennyi a 3D nyomtatás ára? Szerinted mennyit ér a 3D nyomtatás? Több 3D nyomtatással foglalkozó cégnél olvashatjuk,

ELOLVASOM

A 3D nyomtatás története

A 3D nyomtatás története több mint 30 évre nyúlik vissza, azóta jelentős fejlődésen ment keresztül. A 3D nyomtatás első generációs gépei, amelyek a 80-as évek

ELOLVASOM